ESCOLTAR ALLÒ QUE DIU L’ESPERIT
Els primers cristians vivien convençuts que per seguir Jesús és insuficient un baptisme d’aigua o un ritu semblant. Cal viure amarats del seu Esperit Sant. Per això en els evangelis es recullen de diverses maneres aquestes paraules del Baptista: «Jo us he batejat amb aigua, però ell (Jesús) us batejarà amb l’Esperit Sant».
No és estrany que en els moments de crisi recordessin de manera especial la necessitat de viure guiats, sostinguts i enfortits pel seu Esperit. L’Apocalipsi, escrit en els moments crítics que viu l’Església sota l’emperador Domicià, repeteix una i altra vegada als cristians: «Qui tingui orelles, que escolti què diu l’Esperit a les esglésies».
La mutació cultural sense precedents que estem vivint, ens està demanant avui als cristians una fidelitat sense precedents a l’Esperit de Jesús. Abans de pensar en estratègies i receptes pastorals davant la crisi, hem de preguntar-nos com estem acollint nosaltres l’Esperit de Jesús.
En comptes de lamentar-nos una i altra vegada de la secularització creixent, hem de preguntar-nos quins camins nous està cercant avui Déu per trobar-se amb els homes i les dones del nostre temps; com hem de renovar la nostra manera de pensar, de dir i de viure la fe perquè la seva Paraula pugui arribar fins als interrogants, els dubtes i les pors que brollen en el seu cor.
Abans d’elaborar projectes pensats fins als seus últims detalls, necessitem transformar la nostra mirada, la nostra actitud i la nostra relació amb el món d’avui. Necessitem assemblar-nos més a Jesús. Deixar-nos treballar pel seu Esperit. Només Jesús pot donar a l’Església un rostre nou.
L’Esperit de Jesús continua viu i operant també avui al cor de les persones, encara que nosaltres ni ens preguntem com es relaciona amb aquells que s’han allunyat definitivament de l’Església. Ha arribat el moment d’aprendre a ser «l’Església de Jesús» per a tothom, i això només ell ens ho pot ensenyar.
No hem de parlar només en termes de crisi. S’estan creant unes condicions en les que l’essencial de l’evangeli pot ressonar de manera nova. Una Església més fràgil, més feble i més humil pot fer que l’Esperit de Jesús sigui entès i acollit amb més veritat.
José Antonio Pagola
Traductor: Francesc Bragulat