CONVIDAR ELS POBRES
Jesús va viure un estil de vida diferent. Qui vol seguir-lo amb sinceritat se sent convidat a viure de manera nova i revolucionària, en contradicció amb la manera «normal» de comportar-se que observem al nostre voltant.
Podem deixar de sentir-nos desconcertats i interpel·lats quan sentim paraules com aquestes? «Quan facis un dinar o un sopar, no hi cridis els teus amics, ni els teus germans, ni els teus parents, ni veïns rics. Et podrien tornar la invitació i ja tindries la teva recompensa. Més aviat, quan facis un banquet, convida-hi pobres, invàlids, coixos i cecs. Feliç de tu, llavors, perquè ells no tenen res per a recompensar-te, i la recompensa, la trobaràs quan ressuscitin els justos».
Se’ns convida a actuar des d’una actitud de gratuïtat i d’atenció al pobre, que no és habitual. Se’ns convida a compartir sense seguir la lògica dels que busquen sempre cobrar els deutes, encara que sigui a costa d’humiliar aquest pobre que sempre està en deute amb tothom.
Jesús pensa en unes relacions humanes basades en un nou esperit de llibertat, gratuïtat i amor fratern. Un esperit que està en contradicció amb el comportament normal dins el sistema, que sempre acaba abandonant els més indefensos.
Els seguidors de Jesús hem de sentir-nos cridats a perllongar el seu estil de viure, encara que sigui amb gestos molt modestos i humils. Aquesta és la nostra missió: introduir en la història aquest esperit nou de Jesús; contradir la lògica de la cobdícia i l’acumulació egoista. No aconseguirem canvis espectaculars, i menys de manera immediata. Però amb la nostra actuació solidària, gratuïta i fraterna criticarem el comportament egoista com una cosa indigne d’una convivència sana.
Qui segueix de prop Jesús sap que la seva actuació resulta absurda, incòmoda i intolerable per a la «lògica» de la majoria. Però sap també que amb els seus petits gestos està apuntant a la salvació definitiva de l’ésser humà.
José Antonio Pagola
Traductor: Francesc Bragulat