ACOLLIR LA FORÇA DE L’EVANGELI
Dos deixebles de Jesús van allunyant-se de Jerusalem. Caminen tristos i desolats. Quan l’han vist morir a la creu, en el seu cor s’ha apagat l’esperança que havien posat en ell. No obstant això continuen pensant en ell. No el poden oblidar. Haurà estat tot una il·lusió?
Mentre conversen i discuteixen de tot el viscut, Jesús s’acosta i es posa a caminar amb ells. No obstant això, els deixebles no el reconeixen. Aquell Jesús en qui tant havien confiat i que havien estimat amb passió els sembla ara un caminant estrany.
Jesús s’uneix a la seva conversa. Els caminants l’escolten primer sorpresos, però poc a poc alguna cosa es va despertant en el seu cor. No saben exactament què els està passant. Més tard diran: «¿No és veritat que el nostre cor s’abrusava dins nostre mentre ens parlava pel camí i ens obria el sentit de les Escriptures?».
Els caminants se senten atrets per les paraules de Jesús. Arriba un moment en que necessiten la seva companyia. No volen deixar-lo marxar: «Queda’t amb nosaltres». Durant el sopar se’ls obriran els ulls i el reconeixeran. Aquest és el gran missatge d’aquest relat: quan acollim Jesús com a company de camí, les seves paraules poden despertar en nosaltres l’esperança perduda.
Durant aquests anys, moltes persones han perdut la confiança en Jesús. A poc a poc se’ls ha anat convertint en un personatge estrany i irreconeixible. Tot el que saben d’ell és el que poden reconstruir, de manera parcial i fragmentària, a partir del que han escoltat de predicadors i catequistes.
Sens dubte, l’homilia dels diumenges compleix una tasca insubstituïble, però resulta clarament insuficient perquè les persones d’avui puguin entrar en contacte directe i viu amb l’Evangeli. Tal com es porta a terme, davant d’un poble que ha de romandre mut, sense exposar les seves inquietuds, interrogants i problemes, és difícil que aconsegueixi regenerar la fe vacil·lant de tantes persones que busquen, de vegades sense saber-ho, trobar-se amb Jesús.
¿No ha arribat el moment d’instaurar, fora del context de la litúrgia dominical, un espai nou i diferent per escoltar junts l’Evangeli de Jesús? Per què no reunir-nos laics i preveres, dones i homes, cristians convençuts i persones que s’interessen per la fe, a escoltar, compartir, dialogar i acollir l’Evangeli de Jesús?
Hem de donar a l’Evangeli l’oportunitat d’entrar amb tota la seva força transformadora en contacte directe i immediat amb els problemes, crisis, pors i esperances de la gent d’avui. Aviat serà massa tard per recuperar entre nosaltres la frescor original de l’Evangeli. Avui és possible. Això és el que es pretén amb la proposta dels Grups de Jesús.
José Antonio Pagola
Traductor: Francesc Bragulat